Još jednom igrom svog talenta, Bogdan Bogdanović je pokazao zašto je omiljena figura nacije. Nakon velikog slavlja naših olimpijaca, kapetan naše košarkaške reprezentacije jutro je zaključio na tipičan način obilaskom pekare na Autokomandi.

Jasno je da je poznati Bogi nakon zabave osjetio glad, pa je iskoristio priliku za kupovinu peciva i uživao u mirnom doručku kod kuće. Ova odluka razveselila je prodavačicu pekare, ali i mladića koji je iskoristio priliku da se za uspomenu fotografira s Bogdanovićem.

Na fotografiji koja je vrlo brzo postala viralna na društvenim mrežama, Bogdan djeluje prilično veselo dok snima selfie, iako te noći nije spavao.

Košarkaš je, kao i obično, bio odjeven u bijelu majicu i kratke hlače, a kako je sama prodavačica poručila svojim prijateljima, Bogdan je bio izuzetno ljubazan te joj je ovaj dan učinio nezaboravnim.

Podsjetimo, Bogdan je već duže vrijeme u vezi sa Milicom, koja je Novosađanka! Košarkaš iz Atlante od nje je stariji pet godina, a kako doznajemo, ona mu je, uz njegovu obitelj, bila glavna podrška tijekom natjecanja u Parizu. Milica je diplomirala na Fakultetu tehničkih znanosti, bavi se dizajnom i velika joj je strast prema putovanjima.

 

Bonus tekst

Porod je nevjerojatno i emocionalno intenzivno iskustvo koje predstavlja prirodan proces kojim žena rađa dijete. Razvijanjem temeljitog razumijevanja porođaja, buduće majke mogu povećati svoje samopouzdanje i spremnost. Ovaj detaljan vodič će istražiti sve aspekte poroda, baveći se svime, od pripreme za događaj do upravljanja fazom oporavka nakon poroda.

Porod napreduje kroz više faza, s početnom fazom usmjerenom na brisanje i širenje cerviksa. Ova početna faza, koja se naziva latentna faza, označava početak procesa. Može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, a obilježavaju ga kontrakcije koje su blage do umjerene i javljaju se neredovito. Dodatno, tijekom ove faze, cerviks se počinje skraćivati ​​i širiti, postižući dilataciju od 3-4 cm.

Tijekom aktivne faze, pojedinci mogu osjetiti blagu nelagodu i bol u donjem dijelu trbuha i leđima. Ova faza obično traje između 3 i 8 sati, tijekom kojih se kontrakcije pojačavaju i postaju sve češće. Osim toga, cerviks se širi od 4 cm do 7 cm. Simptomi koji se mogu pojaviti u prijelaznoj fazi mogu uključivati ​​jaku bol, značajno krvarenje ili pojavu sluzavog iscjetka.

Ova specifična faza može trajati od 30 minuta do 2 sata, karakterizirana kontrakcijama koje postaju iznimno intenzivne i javljaju se s velikom učestalošću. Tijekom tog vremena, cerviks prolazi kroz dilataciju, krećući se od 7 cm do potpunog dilatacije od 10 cm. U početnoj fazi, pojedinci mogu osjetiti jaku bol, nekontrolirano drhtanje, stalnu mučninu i intenzivan osjećaj pritiska. Nakon ove faze slijedi faza izgona ili rođenja, koja obično traje između 20 minuta i 2 sata, praćena osjećajem pritiska u rektumu i nagonom za naprezanjem.

Kako se beba počinje kretati porođajnim kanalom, snažne kontrakcije i osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha postaju vidljivi, često popraćeni činom naprezanja. Ove pojave dovode do poroda, pri čemu prvo izlazi glava, a zatim ramena i ostatak tijela. Pojava posteljice označava treću fazu poroda, koja obično traje između 5 i 30 minuta. Tijekom ove faze kontrakcije traju, iako su manjeg intenziteta. Osim toga, posteljica se odvaja od maternice i izbacuje kroz vaginalni kanal.

Tijekom četvrte faze, koja se naziva postporođajni oporavak, osobe mogu doživjeti blagu nelagodu zajedno s osjećajem olakšanja nakon izbacivanja posteljice. Značajne promjene događaju se u prvim satima nakon poroda. Kontrakcije maternice dovode do smanjenja postporođajnog krvarenja, obično poznatog kao lohije. Ovaj vremenski okvir također označava početno iskustvo povezivanja između majke i djeteta, zajedno s početkom dojenja. Indikatori približavanja poroda uključuju osjećaj umora, grčeve mišića i početak vaginalnog krvarenja.

Prisutnost ovih simptoma sugerira da se tijelo priprema za proces isporuke. Kada je riječ o mjestu poroda, bolnice pružaju opsežnu medicinsku skrb i intervencije, dok centri za rađanje imaju minimalistički pristup sa smanjenim medicinskim uplitanjem. Odabir poroda kod kuće omogućuje veću privatnost; međutim, mora se ostati svjestan povezanih rizika. Dok formulirate svoj plan poroda, uzmite u obzir sljedeće čimbenike:

Čimbenici razmatranja obuhvaćaju potrebu za upravljanjem boli, osobne preferencije u pogledu intervencija i prisutnost partnera ili doule koji pruža podršku. Nadalje, priprema tijela za nadolazeće iskustvo je ključna. Trudnicama se savjetuje da sudjeluju u blagim fizičkim aktivnostima poput hodanja ili joge. Osim toga, važno je pridržavati se dobro zaokružene prehrane bogate vlaknima i tekućinom.

Bitna je mentalna priprema. Kako biste se pripremili za dolazak djeteta, potrebno je uključivanje u obrazovne aktivnosti, kao što je sudjelovanje u nastavi posebno prilagođenoj budućim majkama i uranjanje u literaturu koja istražuje složenost poroda. Mentalni aspekt pripreme jednako je ključan, a uključuje vježbe disanja, meditaciju i iskrene razgovore s partnerom. Za ublažavanje boli tijekom poroda najčešće se koriste farmakološke metode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here