Nikola Jokić u prošlosti se borio s izazovom viška kilograma, no brzo je riješio taj problem. Kako bi izdržao zahtjevne zahtjeve svog sporta, mora se pridržavati pomno osmišljenog i skladnog režima prehrane. Tijekom godina Nikola Jokić, nadaleko priznat kao jedan od najiznimnijih košarkaša u povijesti, doživio je nevjerojatnu metamorfozu, koja ga je nedvojbeno izbacila na cijenjenu poziciju neupitne atletske sile.

Jednom označen kao debeo, transformirao se u nezaustavljivu silu na košarkaškom terenu! U prošlosti je bio primjetan njegov apatičan odnos prema hrani i piću, a posebno sklonost gaziranim pićima. Jokić je nedavno otkrio da se ponašao o čemu trenutno ne želi govoriti. Međutim, otkrio je svoju prethodnu konzumaciju od gotovo četiri litre Coca-Cole dnevno, izražavajući svoj duboki afinitet prema tom napitku.

Zanimljiva je činjenica da se posljednjih godinu i pol suzdržavao od pijenja Coca-Cole. Kada se pridružio NBA ligi, njegova prehrana i fizički izgled potpuno su se promijenili. U početku je imao prekomjernu tjelesnu težinu, ali je uz pomoć nutricionista i osobnog trenera učinkovito promijenio svoje prehrambene navike i smršavio znatnu količinu kilograma.

Njegovo opće fizičko stanje i okretnost doživjeli su značajno poboljšanje. Ove izmjene omogućile su mu da se istakne i održi svoju poziciju jednog od najboljih sportaša u ligi. Jokićev pristup prehrani naglašava važnost usklađivanja unosa hrane s velikim zahtjevima profesionalnog sporta, a njegovo osobno iskustvo služi kao motivacija za nebrojene pojedince koji se bave sportom.

Pod stručnim vodstvom kondicijskog trenera Stevea Hessa izvanredni je košarkaš u samo 42 dana uspio skinuti nevjerojatnih 14 kilograma. Nikola ovaj gubitak kilograma smatra ključnim trenutkom u svojoj karijeri, a svoje postignuće pripisuje neprocjenjivoj pomoći koju je dobio u održavanju uravnotežene težine, što je uključivalo i pridržavanje prilagođenog plana prehrane.

U svojoj trenutnoj rutini pridržava se plana prehrane koji uključuje obroke šest do osam puta tijekom dana. Ovi obroci se sastoje od proteinskih shakeova, salata, piletine i ribe. No, važno je napomenuti da se sva hrana pedantno priprema s posebnim uljem koje, unatoč prilično neugodnom okusu, osigurava maksimalnu hranjivost. Iako može biti prilično izazovno, uspješno sam prihvatio ovu zdravu prehrambenu naviku i ostajem ustrajan u svojoj predanosti da je održim.

Tijekom užurbane sezone, kada česta putovanja ograničavaju vrijeme za zdrave obroke, svjesno se trudim izbjegavati nezdravu, slatku, masnu i začinjenu hranu. Može biti prilično izazovno, ali razumijem važnost održavanja dobro uravnotežene prehrane. To ne samo da osigurava da mogu dati sve od sebe na terenu, pokazujući optimalnu snagu i izdržljivost, već služi i kao temelj za vrhunske performanse. Što se tiče nutricionizma, što je Jokićev glavni fokus?

1. Jokić, poput mnogih sportaša, prepoznaje važnost proteina u poticanju oporavka mišića. Kako bi podržao optimalnu regeneraciju, u svoju prehranu uključuje niz visokokvalitetnih izvora proteina, poput piletine, ribe, jaja i povremeno crvenog mesa.

Jokić naglasak stavlja na unos složenih ugljikohidrata, dajući im prioritet u prehrani. Odlučuje se za integralni kruh, smeđu rižu, zobene pahuljice i povrće jer mu daju potrebnu energiju za intenzivne treninge i utakmice. Za njega je ključno da u svoje obroke uvrsti raznoliku ponudu voća i povrća.

Kako bi osigurao uravnoteženu prehranu, Jokić u svoje obroke unosi obilne porcije svježeg voća i povrća, jamčeći neophodan unos vitamina, minerala i antioksidansa ključnih za oporavak i cjelokupno zdravlje.

Kako biste osigurali uravnotežen unos masti, važno je u prehranu uvrstiti hranjive masti iz izvora kao što su maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi i riba. Te su masti neophodne za održavanje razine energije i potporu kardiovaskularnom zdravlju. Osim toga, Nikola sada veliku važnost pridaje unosu velikih količina vode kako bi ostao adekvatno hidriran i održao optimalnu izvedbu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here