Policija se u Istri proteklog vikenda suočila s izazovnom situacijom neinformiranosti i pomalo bahatosti turista. Naime, dvojici muškaraca izrečene su novčane kazne zbog počinjenja prekršaja vađenjem uginulih primjeraka plemenitog zelenka (Pinna nobilis) iz mora.

U Hrvatskoj je plemenita periska vrsta koja je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. To uključuje zaštitu i same vrste i njezinih staništa.

Zabranjeno je namjerno hvatanje ili ozljeđivanje, ometanje, uništavanje, oštećenje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika.

Također, strogo su zabranjene bilo kakve radnje koje bi mogle oštetiti ili uništiti njihova mjesta za razmnožavanje ili odmor, kao i držanje, prijevoz, prodaja, razmjena, nuđenje na prodaju ili zamjena živih ili umrlih jedinki.

Policijska uprava istarska oglasila se 4. kolovoza povodom dva odvojena događaja. Najprije je umaška policija oko 14 sati na plaži kod Ulice Moela otkrila 50-godišnjeg austrijskog državljanina koji je iz mora izvukao tri školjke.

Drugo, Postaje pomorske i aerodromske policije Pula-Pola su oko 16 sati na području Rovinja zatekle 42-godišnjeg državljanina Nizozemske koji je tijekom kampiranja iz mora izvadio dvije školjke plemenite periske.

Zbog stroge zaštite i zabrane lova i posjedovanja ovih vrsta, obojica su privedeni na nadležne sudove i protiv njih su pokrenuti prekršajni postupci.

Zbog toga su zajedno kažnjeni s više od 1800 eura.

Ako uz hrvatsku obalu naiđete na školjku ove dagnje, od iznimne je važnosti da je ne vadite iz mora, čak ni nenamjerno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here