Suci koje je imenovala FIBA ​​kompetentno su vodili utakmicu Srbija – SAD, izvrsno obavljajući svoje dužnosti. No, očitovalo se pristrano favoriziranje američke momčadi, popraćeno brojnim eklatantnim pogreškama i potpunim izostankom poštovanja prema srpskoj momčadi, na što je bez dlake na jeziku istaknuo Svetislav Pešić.

Bio je jedan panamski amater koji je posebno poznavao srpske utakmice i našao se na čelu svega toga. U neviđenom preokretu u sportskim analima, jedan je pojedinac vodio četiri od pet utakmica reprezentacije na prestižnom turniru. Toliko je cijenio američke igrače, gotovo ih obožavao, što njegove postupke nije iznenađivalo s obzirom na okolnosti.

No, zaista je razočaravajuće svjedočiti igri Ademira Zurapovića, koji navodno slovi za jednog od najboljih FIBA-inih sudaca. Ovaj dužnosnik rođen u Tuzli nedvojbeno je upućen u svoju ulogu, ali samo kada to želi. Ostaje zbunjujuće pitanje zašto je dopustio Amerikancima da postignu poene iz tri koraka, zbog čega je srpski izbornik kažnjen tehničkom pogreškom. Nažalost, čini se da možda nikada nećemo dobiti objašnjenje za ovaj incident.

Zurapović se suočio s jedinstvenim izazovom u suđenju Nikoli Jokiću, jer se do sada nije susreo s igračem njegovog kalibra. Za njega je bila privilegija suditi utakmicu u kojoj je sudjelovao najveći košarkaš na Zemlji i najbolji europski igrač u povijesti.

Međutim, žalosno je što Zurapović nije dao prioritet Jokićevoj zaštiti i umjesto toga dopustio je vlastitim pogreškama da utječu na igru, poput netočnog dosuđivanja osobne greške kada je Jokić čisto izbio loptu iz suparnikovih ruku tijekom zakucavanja. Ademirovo djelovanje u tom pogledu zaslužuje priznanje i poštovanje.

No, čini se da je divljenje prema “dream teamu” i njihovim nadređenima u FIBA-i bilo jače. Ne bi čudilo da “sudcu” iz Paname nedostaje sposobnost brojanja tri koraka, no Ademir dobro zna to pravilo. Nejasno je zašto je odlučio ne suditi, ali vjerojatno ima svoje razloge.

Zagonetno je i zašto je kao prvi sudac dopustio neupućenoj osobi iz Paname da preuzme kontrolu nad glavnim postupkom, a on se povukao u stranu. Sigurno je imao svoje motive za to. Dodatno, evidentno je da su pristali igrati po američkim pravilima i zažmirili na više puta (najmanje 4 puta) putovanja.

U nedavnom intervjuu, Ademir je samouvjereno izjavio da je njegov najbolji nastup u nadolazećoj utakmici. Taj osjećaj dijelimo, jer je neosporno da sljedeća utakmica može biti samo napredak, s obzirom na trenutne okolnosti.

Iščekujući nadolazeću utakmicu za treće mjesto, Srbija se našla u situaciji da može naići na 32-godišnjeg suca iz Paname. Čini se da svijet košarke još nije iznjedrio kompetentnijeg dužnosnika od ozloglašenog Julia Anjale, besramne osobe bez znanja i stručnosti.

Postoji pojedinac koji istinski uživa u ismijavanju košarke i ističe se u svojim nastojanjima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here