Inicijaciju Ivane Španović u svijet atletike može zahvaliti njezinoj majci Vesni Španović koja ju je njegovala i pazila od malih nogu. Vesna Španović četiri je desetljeća držala rekord u sprintu u Jugoslaviji, sve dok osobna tragedija nije naglo prekinula njezinu vlastitu sportsku karijeru. Nije ni slutila da će njezina kći na kraju nastaviti tamo gdje je stala.

U razgovoru za Kurir moja majka Vesna otkrila je svoje bavljenje ženskim nogometom i rukometom, te je Ivanu usadila duboku ljubav prema tim sportovima. S druge strane, otkrio sam svoju strast prema skoku u dalj, sudjelujući i na sprinterskim natjecanjima.

U mladosti od sedamnaest godina osvojio sam prestižni naslov prvaka u visoko konkurentnoj bivšoj Jugoslaviji. Hvaljen sam kao nevjerojatan talent, ali nažalost, moji su trijumfi bili prolazni.

Vesnin život se naglo preokrenuo kada je njezina majka tragično preminula od izljeva krvi u mozak. Uz izazove oca alkoholičara, prošla je i burno odrastanje, a privremenu utjehu nalazila je samo u natjecanjima i pripremama.

Nakon prerane majčine smrti, Vesnu je otac istjerao iz kuće. Srećom, umiješala se mamina sestra, teta, koja ju je podržala da završi srednju školu. S devetnaest godina, Vesna je slučajno dobila posao trgovca, igrom sreće koja će naposljetku oblikovati njezinu sudbinu.

Prema Vesninim riječima, Ivana je bez poteškoća nastavila tamo gdje je stala. I dan danas kada se ona natječe, ne mogu mirno sjediti, adrenalin mi raste, tjeram se da vičem i gađam predmete s tribina – uzviknula je Vesna. Vesna je razmišljala: “Ponekad mi se čini kao da je život zamršeno ispleo nesvakidašnju priču u kojoj Ivana nastavlja moje sportsko putovanje tamo gdje sam ja stala, dok se istovremeno upušta u vlastitu beskrajnu bajku.

Nepokolebljivo ohrabrenje i poticaj koje joj je pružila majka Ivani su joj se lijepo urezali u sjećanje. Iako medalje koje je osvojila njezina majka nisu bile glavna točka interesa za Ivanu, one su među njima izazvale prijateljsko okladjenje.

Odlučna u namjeri da nadmaši osobni rekord svoje majke, Ivana je brzo uspjela u ovom nevjerojatnom pothvatu, trijumfirajući u okladi i zaradivši si potpuno novi mobitel. Čak iu dobi od 13 godina, Ivana se s dubokim ponosom prisjeća ovog postignuća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here