Čak i tijekom ove ljetne sezone, društvene mreže su preplavljene slikama djece koja uživaju u vodi ili na pješčanim obalama. Ipak, ključno je poslušati savjete stručnjaka koji upozoravaju na dijeljenje fotografija djece bez odjeće ili čak u kupaćim kostimima. Objavljivanje takvog sadržaja može djecu potencijalno izložiti ozbiljnim rizicima koje predstavljaju predatori koji plijene na društvenim platformama. Za daljnji uvid u ovu temu, novinarka Kurira Jasna Glintić nudi dodatne detalje.

Tijekom vrhunca sezone godišnjih odmora, mnogi se roditelji osjećaju prisiljeni prikazati svoje avanture na plaži na društvenim mrežama. Međutim, ključno je prepoznati da objavljivanje slika djece u kupaćim kostimima može nesvjesno pridonijeti proizvodnji i distribuciji dječje pornografije na nedopuštenim platformama. Zabrinjavajuće je uzeti u obzir da ih čak i nevine slike djece mogu učiniti ranjivim metama u ovoj nezakonitoj trgovini.

Prema Timei Kukla iz centra za nestalu i zlostavljanu djecu, vrlo je vjerojatno da će ta fotografija, ako se otkrije na internetu, neminovno završiti u posjedu pogrešnih osoba. U današnjem svijetu ne znamo tko promatra naše profile ili nas prati, a nažalost, mnogi grabežljivci traže svoje žrtve na platformama društvenih medija zbog njihove široke upotrebe. Nepostojanje bilo kakvog oblika praćenja omogućuje im neotkriven pristup ovim platformama.

Osim opasnosti koju predstavlja dijeljenje golišavih slika, roditelji često povećavaju rizik otkrivanjem točne lokacije plaže na kojoj se nalaze.

Nevjerojatno je lako nekome ući u trag u ovom scenariju. Jednostavnim pogledom na fotografiju snimljenu na plaži i utvrđivanjem njezine nedavne objave, može se izračunati da će roditelj i sljedeći dan biti na toj plaži. To predstavlja priliku da netko ode na plažu, pronađe dijete i odvede ga. Ova situacija se možda ne događa u našoj zemlji, ali naglašava važnost opreza tijekom blagdana kada se nalazimo na nepoznatim područjima.

Izazovi postaju puno veći kada se nalazimo u stranoj zemlji, gdje se zbog jezičnih barijera i odsutnosti poznatih autoriteta moramo osloniti na vlastite sposobnosti da se snađemo i ostanemo sigurni. Kukla je naglasio potrebu podizanja svijesti o ovim rizicima tijekom blagdana.

Za samo nekoliko centi na ilegalnom tržištu može se kupiti fotografija neodjevenog djeteta. Stručnjaci strogo savjetuju da ne dijelite bilo kakve slike male djece, čak ni dok mirno spavaju, jer predatori imaju mogućnost manipulirati njima pomoću Photoshopa. Nadalje, ako se dogodi da netko snimi vaše dijete dok je na plaži ili bazenu, vaše je pravo zahtijevati da se te slike odmah izbrišu. Ova svijest je ključna u očuvanju dobrobiti naših najranjivijih pojedinaca. JG, Kurir TV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here