Folker Radiša Trajković Đani prije nekoliko mjeseci priveden je na aerodromu “Nikola Tesla” pod vidnim znacima alkoholiziranosti.

Po dolasku u Beograd, Đanija je kamerama produkcijske ekipe “Paparaco Lov” uhvatio na prilično nekonvencionalan način. Upuštajući se u burne razgovore, napade smijeha, pa čak i improvizirano pjevanje, odisao je zaraznom energijom.

Folker je na aerodromu sreo kolegicu Janu Todorović i ljubazno joj poklonio limenku piva.

“Đani je obavijestio sina da od njega više neće dobiti ni dinara.

Važno je napomenuti da je pjevač uvijek otvoreno govorio o svojoj borbi s alkoholom, koji smatra značajnim porokom. Osim toga, postojao je period u kojem je njegov odnos sa suprugom bio napet zbog ovog problema.

Đani je svojedobno priznao da je njegova supruga Slađa, s kojom je već duže vrijeme, bila zabrinuta za njegovo dobro te mu je zabranila alkohol.

BONUS TEKST:

Pankreatitis, upalno stanje koje zahvaća gušteraču, kritična je bolest koja predstavlja značajnu prijetnju ljudskom tijelu. Smješten u želucu, ovaj vitalni organ sklon je upalama. Srećom, za ovo stanje postoje učinkovite mogućnosti liječenja. Unatoč tome, ključno je pristupiti liječenju i liječenju komplikacija s najvećom ozbiljnošću, jer njihova prisutnost može pogoršati ozbiljnost pankreatitisa do potencijalno smrtonosnog stupnja.

Kako bismo stekli dublje razumijevanje ove teme, potražili smo stručnost dr. Ivana Đurića, visokokvalificiranog liječnika opće prakse, kako bismo razjasnili karakteristike i uloge gušterače. Dr. Đurić nastavlja s rasvjetljavanjem gušterače, trbušnog organa koji se nalazi iza želuca.

Dotični organ ima dvostruku svrhu. U početku je odgovoran za regulaciju razine glukoze u krvi lučenjem različitih hormona, uključujući inzulin, glukagon, somatostatin i polipeptid gušterače. Osim toga, stvara sok gušterače, koji olakšava proces probave, dok istovremeno neutralizira kiselu prirodu želučane kiseline nakon ulaska u tanko crijevo.

Isporuka pankreasnog soka u duodenum se ostvaruje kroz gušteračni kanal, kao što je navedeno. Ovaj kanal, koji polazi od gušterače, spaja snage sa žučnim kanalom, odgovornim za transport žuči, i zajedno ulaze u dvanaesnik. Naša namjera pružanja ovog kratkog pojašnjenja je pomoći vam u razumijevanju čimbenika koji mogu dovesti do akutnog pankreatitisa. Sada, zaronimo u točne uzroke ovog stanja.

Glavni faktor odgovoran za ovo stanje je izbacivanje žučnog kamenca. Kamen je zapriječio i zaustavio uobičajeni prolaz soka gušterače i žuči koji su otekli u dvanaesnik. Posljedično, došlo je do upale u stanicama gušterače zbog retrogradne iritacije izazvane sokom gušterače unutar sustava kanala.

Čimbenici poput pretjerane konzumacije alkohola, traume, tumora, određenih lijekova i autoimunih bolesti mogu poslužiti kao katalizatori za akutni pankreatitis, varljivu bolest. Doktor Ivan Đurić pojašnjava da pojava specifičnih simptoma često pobuđuje sumnju na akutni pankreatitis u području opće medicine.

U općim medicinskim uvjetima uobičajeno je promatrati simptome akutnog pankreatitisa, varljivog stanja karakteriziranog nelagodom u trbuhu koja potječe s lijeve strane i proteže se do leđa, tvoreći oblik poput remena.

Ovu specifičnu bol često prati izrazit izraz lica, što je jasna indikacija za pacijente. Iako je bol obično blaga, postoje slučajevi kada može eskalirati na intenzivniju razinu. Nadalje, prisutni su neobjašnjiva mučnina i povraćanje, bez ikakvog prepoznatljivog uzroka.

Prisutnost vrućice i ubrzanog rada srca, uz smanjenje apetita i neobjašnjiv gubitak težine, dodatni su simptomi koji mogu pratiti pojavu pankreatitisa. Ako dođe do iznenadne pojave mučnine i povraćanja bez ikakvog utvrđenog uzroka, to daje povoda sumnji da bi pankreatitis mogao biti temeljni problem.

Kada se suočite s takvim situacijama, prva mjera uključuje provođenje sveobuhvatne procjene trbušne regije. To podrazumijeva mjerenje tlaka, EKG i pažljivo slušanje srca i pluća. Za identifikaciju prisutnosti pankreatitisa koristi se amilaza, enzim koji potječe iz gušterače. Kako bi se osigurao temeljit pregled, uzorci urina i seruma analiziraju se na prisutnost ovih enzima. Nadalje, pregled završava ultrazvukom želuca, a po potrebi se može koristiti i skener.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here