Tijekom početka blagdanske sezone izloženi smo mnoštvu nesretnih događaja koji se pojedincima događaju na internetu. Od stambenih pitanja do suočavanja s velikim gužvama, pa čak i problema s hranom, niz neugodnih situacija čini se beskrajnim. Ipak, među tim uobičajenim pojavama, postoji jedan poseban incident koji uključuje Ivanu iz Beograda tijekom njezinog odmora u Grčkoj koji se ističe kao doista nesvakidašnji.

U Facebook grupi “Grčka – grupa za turiste” podijelila je detalje svog nesretnog susreta.

Ivana je započela svoju priču podijelivši iz prve ruke priču o njihovom stalnom boravku u Grčkoj. Odluku da provedu otprilike tjedan dana u Solunu donijeli su u suradnji s prijateljima, a za potrebe prijevoza osigurali su rent-a-car Bg Mercedes Vito. Dodatno, smještaj su dogovorili preko Air BnB-a, a jedini aspekt njihovog iskustva koji im je donio ikakvo zadovoljstvo bila je interakcija s osobama koje su iznajmljivale stan. No, sve ostalo s čime su se susreli lako bi se moglo opisati kao iz filma.

Po dolasku u Solun brzo su se smjestili i sutradan nisu gubili vrijeme na plažu. Ne sluteći nadolazeće strahote, ležerno su šetali navečer, blaženo nesvjesni onoga što ih čeka sutradan.

Ivana prepričava svoje iskustvo od ponedjeljka ujutro kada je samostalno otišla u trgovinu. Na povratku se odlučila ne oslanjati na karte i nenamjerno je završila na seoskom putu. Shvativši svoju nepoznatu lokaciju, nastavila je oprezno i ​​planirala aktivirati svoj navigacijski sustav. No, njeni planovi su prekinuti kada ju je neočekivano zaustavila policija. Vozilu joj je prišao policajac, a ona mu je odmah predala dokumente.

Zanimajući se njezinom prisutnošću u tom području, policajac ju je ispitivao, tretirajući je s neopravdanom sumnjom. Ivana se tijekom ovog susreta osjećala nepravedno označenom kao kriminalka. Na kraju je odvedena u policijsku postaju gdje je podvrgnuta temeljitom očevidu i ispitivanju koje je trajalo dva sata.

Njezino oslobađanje označilo je početnu fazu onoga što je pred nama, signalizirajući da još mnogo toga slijedi.

Nakon što sam pušten, pošto nisam kriminalac, izašao sam na glavnu cestu i nastavio hodati otprilike 1-2 kilometra. Naposljetku sam naletio na kafić u kojem sam odlučio sjesti i uživati ​​u šalici kave, nadajući se da ću se riješiti uznemirujućeg iskustva koje sam upravo proživio. Nastavljajući put, nakon prijeđenih 400 metara, ispred mene se naglo zaustavio bijeli Nissan džip u kojem su bili pripadnici specijalizirane jedinice.

Nastavili su s invazivnom pretragom, skinuvši mi svu odjeću. Na moje iznenađenje, optužili su me da sam vozilo koje sam vozio koristio za krijumčarenje droge i migranata, tvrdeći da su samo Srbi uključeni u takve nedopuštene radnje. Unatoč njihovim sumnjama, nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi poduprli njihove tvrdnje, iako sam samo bio na odmoru s obitelji.

Jučer, dok smo se vraćali s plaže, neoprezna osoba se sudarila s mojim vozilom na malom raskrižju u gradu. Udarac je bio toliko jak da je uspio poprilično odgurati moj kombi, čak se i sudario s drugim automobilom koji je išao iz suprotnog smjera. U tom trenutku kaosa stigle su prve hitne službe, a za njima i policija.

Na moju nevjericu, drugi vozač je odmah počeo telefonirati članovima svoje obitelji – ocu, majci, bratu i dvoje djece. Dok sam promatrao scenu, srce mi se stisnulo. Naša beba, koja ima samo 13 mjeseci, silom je bačena na sjedalo automobila, što je rezultiralo ozljedom glave. I ona i ja hitno smo prebačeni u bolnicu, gdje se ona trenutno liječi.

Kroz svoje iskustvo, izjavila je da je dosljedno bila izložena užasnom tretmanu grčke policije.

Nikada se u životu nisam susreo s takvim bezobrazlukom, ponižavanjem i degradacijom. Unatoč tome što sam vozač već 25 godina, vozio sam svaki dan i prešao preko 1000 km na odmoru, bio sam zatečen događajima koji su se odvijali. Oduvijek sam vjerovao da su Grci kulturan i racionalan narod, ali sve što se događalo razbilo je tu percepciju.

Jedina osoba iz ustanove koja je pokazala pristojnost i normalnost bila je pedijatrica. Iz moje perspektive to se može opisati samo kao čisti fašizam. Grčka mi je sada otkrila svoje pravo lice i sumnjam da ću je ikada više vidjeti u istom svjetlu”, zaključila je Ivana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here