Sa samo 25 godina Đorđe Ilić susreo se s golemim izazovima, ali je ostao vedar dok priča o svojim iskustvima. Zaista je nevjerojatno vidjeti ga na odjelu intenzivne njege novoizgrađenog kliničkog centra u Srbiji. Ne bi se moglo pretpostaviti da je nedavno bio podvrgnut transplantaciji jetre. S osmijehom na licu ljubazno je od sestre primio torbe koje mu je poslala obitelj iz Paraćina, a sve sam preuzeo na sebe.

Đorđe otkriva opsežne ožiljke i obloge na svom trbuhu dok objašnjava da mu je debelo crijevo prije tri godine kirurški odstranjeno i zamijenjeno stomom zbog ulceroznog kolitisa.

U dobi od 15 godina, desetljeće prije stome, primio je poražavajuću vijest da je obolio od autoimunog hepatitisa. Medicinski stručnjaci nisu gubili vrijeme da bi ga obavijestili da će vjerojatno biti potrebna transplantacija jetre, a on će ostati na listi čekanja do 2019. godine.

Moj život je bio običan, vodio sam privatni posao s bratom, iako sam u posljednje vrijeme sve više umorna. Znao sam da bi nerviranje ili panika bili besmisleni. Unatoč svemu, zadržao sam optimističan pogled.

Tog sam se dana našla u dvorištu naše kuće kad je oko pet popodne zazvonilo na vratima. Vrata mi je otvorila majka, obavještavajući me da hitno moramo krenuti za Beograd. Dok su me vodili u hodnik, nisam osjećao nikakav strah, nikakvu strepnju. Za ovaj sam se trenutak pripremao desetljeće i dočekao sam ga s osmijehom.

Želim izraziti najdublju zahvalnost velikodušnoj obitelji koja mi je nesebično donirala svoju jetru. Iako razumijem i poštujem važnost anonimnosti i privatnosti, želim da znaju da sam im uvijek na raspolaganju ako se ikada požele sastati. Dok idem naprijed i prihvaćam svoj novi život, stvari preuzimam ujednačenim tempom, bez ikakvog osjećaja hitnosti.

Po našem dolasku u gospodinovu rezidenciju, on nam se predstavio kao besprijekorno dotjeran anesteziolog. U pitanju je bila nitko drugi do dr. Nataša Petrović, cijenjena voditeljica anestezije u Urgentnom centru KBC Srbije i cijenjena članica tima za transplantaciju jetre. Naš susret s dr. Petrovićem dogodio se točno 13 dana nakon uspješne transplantacije jetre.

Dr. Petrović pacijenticu opisuje kao kompleksnu zbog prisutnosti teške bolesti jetre i debelog crijeva. Ipak, liječnik ostaje optimističan i ističe pozitivne aspekte situacije.

U kratkom vremenu pandemija je poremetila naš napredak, ali uspjeli smo osigurati tri potpisana ugovora koji su dugo čekali. Ovaj neočekivani razvoj događaja ulio je prijeko potrebnu dozu optimizma. Pacijenti su sada puni nade, znajući da se njihovi problemi potencijalno mogu riješiti.

Država i Ministarstvo zdravstva osigurali su nam sve što je potrebno za naš transplantacijski program. Imamo obilje osoblja, lijekova i opreme; ništa ne nedostaje. Od osnutka 2013. uspješno smo izvršili preko 60 transplantacija jetre. Osim troje pacijenata koji su nažalost preminuli zbog nepovezanih problema poput malignih bolesti, svi ostali su dobro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here