Tijekom Olimpijskih igara u Parizu dogodio se veliki skandal u svijetu boksa. Za samo 46 sekundi, alžirska boksačica Iman Helif pobijedila je talijansku borkinju Anđelu Karinu. S dva snažna udarca u lice, Helif je natjerala svoju protivnicu na predaju, što je dovelo do ranog kraja meča. Ovaj izvanredan događaj izbacio je oba sportaša u središte pozornosti, zaokupivši pozornost cijeloga svijeta. Boksačica iz Alžira, Iman Helif, postala je predmet širokih rasprava zbog svoje jedinstvene biološke građe, budući da je rođena s povišenom razinom muških kromosoma.

Nakon što je Svjetska boksačka federacija otkrila da Helif posjeduje povećanu količinu muških kromosoma, dobila je suspenziju sa Svjetskog prvenstva 2023. godine. Ipak, Međunarodni olimpijski odbor odlučio se ne pridržavati identičnih propisa. Kao što je naznačeno u svim službenim dokumentima, Helif je bilo dopušteno sudjelovanje u ženskoj konkurenciji, što odražava okolnosti od prije tri godine u Tokiju.

Slijedom događaja koji su se odvijali u četvrtak poslijepodne MOO je ocijenio potrebnim oglasiti se priopćenjem. Obavijest Međunarodnog olimpijskog odbora sada se dijeli u cijelosti:

Pravo na sudjelovanje u sportu bez suočavanja s bilo kakvim oblikom diskriminacije temeljno je pravo svakog pojedinca.

“Boksačka jedinica Pariz 2024” (PBU) osigurava da svi sportaši koji sudjeluju na boksačkom turniru na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. ispunjavaju uvjete za kvalificiranost i ulazak, kao i da se pridržavaju relevantnih medicinskih propisa. Slično prošlim boksačkim Olimpijskim igrama, spol i dob sportaša određeni su putovnicom.

Tijekom cijelog kvalifikacijskog razdoblja, ovi su se propisi dosljedno primjenjivali na raznim događajima kao što su boksački turniri na Europskim igrama 2023., Azijskim igrama, Panameričkim igrama i Pacifičkim igrama.

Dodatno, kvalifikacijski turnir u Dakaru (Senegal) 2023., zajedno s dva svjetska kvalifikacijska turnira održana u Busto Arsiziju (Italija) i Bangkoku (Tajland) 2024., uključio je zapanjujućih ukupno 1471 boksača iz 172 nacionalna olimpijska odbora (NOC-a). , Refugee Boxing Team i pojedinačni neutralni sportaši. Ti su turniri obuhvaćali više od 2000 kvalifikacijskih borbi.

Kako bi osigurao besprijekoran prijelaz i održao uniformnost na svim Olimpijskim igrama, PBU je upotrijebio boksačka pravila implementirana na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. kao temelj za razvoj svojih propisa za Pariz 2024. Ova pravila Tokija 2020. u početku su se temeljila na pravilima nakon Rija 2016. , koji su bili na snazi ​​prije suspenzije

Međunarodnog boksačkog saveza od strane MOO-a 2019. i naknadnog povlačenja priznanja 2023. Primijetili smo da postoje izvješća koja sadrže netočne informacije o sudjelovanju dviju sportašica na Paris 2024. Olimpijske igre. Ove dvije sportašice već se nekoliko godina aktivno natječu u ženskoj kategoriji međunarodnih boksačkih događaja, uključujući Olimpijske igre u Tokiju 2020., Svjetsko prvenstvo Međunarodne boksačke federacije (IBA) i turnire koje je odobrila IBA.

Bez ikakvog privida zakonitog postupka, Međunarodna badmintonska udruga (IBA) donijela je hirovitu i naglu presudu koja je pogodila ove dvije sportašice. U završnoj fazi IBA Svjetskog prvenstva 2023. diskvalificirani su bez ceremonije. Glavni tajnik i izvršni direktor IBA-e prvobitno su donijeli ovu odluku, stoji u dostupnom zapisniku na službenim stranicama IBA-e.

Naknadno je odbor IBA-e ratificirao ovu odluku i predložio izradu protokola za buduće slučajeve slične prirode, koji će biti uključen u propise IBA-e. Nadalje, zapisnik pokazuje da se IBA poziva da “uspostavi jasnu proceduru za testiranje spola.

Neopravdano neprijateljstvo usmjereno prema ove dvije sportašice proizlazi isključivo iz proizvoljne odluke koja je provedena bez pridržavanja odgovarajućih protokola, što je posebno nečuven propust s obzirom na njihovo opsežno sudjelovanje u elitnim natjecanjima tijekom godina.

Ovaj pristup upravljanju u oštroj je suprotnosti s načelima zdravog donošenja odluka. Imperativ je da propisi o podobnosti ostanu dosljedni tijekom natjecanja, a sve izmjene ovih pravila moraju biti provedene kroz rigorozne procedure i utemeljene na znanstvenim dokazima.

U skladu s Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom MOO-a i Strateškim okvirom MOO-a za ljudska prava, Međunarodni olimpijski odbor (MOK) predan je zaštiti ljudskih prava svih sportaša koji sudjeluju na Olimpijskim igrama. MOO izražava duboko žaljenje zbog zlostavljanja koje ove dvije sportašice trenutno trpe.

Nakon suspenzije 2019., MOO je povukao svoje priznanje IBA-e 2023., odluku koju je naknadno potvrdio Sportski arbitražni sud (CAS). MOO ističe važnost postizanja konsenzusa nacionalnih boksačkih saveza oko osnivanja novog međunarodnog saveza kako bi boks bio uvršten u sportski program Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, navodi se u službenom priopćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here