Mladen Vojičić, poznatiji kao Tifa, bivši pjevač rock grupe “Bijelo dugme”, neustrašivo se na iskren način osvrnuo na temu konzumiranja nedozvoljenih sredstava.

Tijekom gostovanja u emisiji “Balkan info” Tifa je ispričao svoj lični susret s drogom, ostavivši publiku zapanjenom svojom neočekivanom izjavom.

U prošlosti je moj način traženja zadovoljstva uključivao uživanje u alkoholu i drogama. Razmišljajući sada o tome, shvaćam koliko je to bilo glupo i štetno ponašanje. Kao da sam slavio neko poslovno postignuće, a ne raspravljao o nečemu što bi trebalo biti razlog za zabrinutost i upozorenje mladim pojedincima o opasnostima konzumiranja alkohola.

Roker je otvoreno govorio o svom pristupu životu, naglašavajući važnost vođenja srcem, a ne oslanjanja isključivo na svoj intelekt.

Izrazio je da nikada ne osjeća grižnju savjesti ni za jedno svoje djelo, čvrsto vjerujući u jedinstvenu prirodu života. Za njega je ključno pristupiti svemu s iskrenošću iz srca. Umjesto da se oslanja na proračunato razmišljanje, radije djeluje spontano i instinktivno.

 

Bonus tekst:

Sveobuhvatno ispitivanje kupina, pruža temeljitu i dubinsku analizu njihovih karakteristika i atributa.
Uvod

Kupine, koje pripadaju obitelji Rosaceae u rodu Rubus, visoko su cijenjene zbog svoje ugodne kombinacije slatkog i kiselog okusa, kao i zbog bogatog nutritivnog sadržaja i višestrukih zdravstvenih prednosti. Ovo se voće uzgaja diljem svijeta i nalazi svoj put u širok raspon kulinarskih i medicinskih praksi. Ovaj odlomak nudi sveobuhvatan pregled kupina, obuhvaćajući njihove botaničke značajke, nutritivni sastav, pozitivne učinke na zdravlje, kulinarsku raznovrsnost i kulturnu važnost.

Kupine posjeduju izrazita botanička svojstva koja ih izdvajaju od ostalog voća.

Rod Rubus obuhvaća trnovite grmove koji nose sočne plodove poznate kao kupine. Ove biljke nalaze se u raznim umjerenim i suptropskim područjima. Zaronimo sada u temeljne osobine kupina.

Biljka kupine, poznata po svom grmolikom rastu koji doseže visinu od 1,5 do 3 metra, predstavlja izazov za berače zbog svoje trnaste vanjštine. Listovi ove biljke obično su složeni, sastoje se od tri do pet listića i mogu imati živopisnu zelenu ili svjetlucavu srebrnu boju.

Tijekom ljetne sezone cvjetovi kupine obično cvjetaju u nijansama bijele ili ružičaste. Ovi grozdovi cvijeća imaju pet nježnih latica.

Plod poznat kao kupina karakterizira tamnoljubičasta ili crna boja, kao i okrugli ili ovalni oblik. Sastoji se od više manjih koštunica koje su čvrsto spojene. Kupine su poznate po svojoj sočnosti i aromatičnom profilu.

Hranjivi sadržaj kupina je vrijedan pažnje.

Uključivanje kupina u vašu prehranu koristan je izbor zbog obilja hranjivih tvari. Istražimo osnovne nutritivne elemente koji se nalaze u kupinama:

Dijetalna vlakna koja se nalaze u kupinama vrlo su korisna za održavanje zdravog probavnog sustava i mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi.

Obilje vitamina C koje se nalazi u kupinama ključno je za promicanje zdravlja kože, jačanje imunološkog sustava i olakšavanje apsorpcije željeza. Osim toga, kupine su značajan izvor vitamina K, koji igra ključnu ulogu u održavanju jakih kostiju i olakšavanju zgrušavanja krvi. Štoviše, ove bobice sadrže vitamin A koji pridonosi dobrobiti očiju i kože.

Kupine su izvor minerala, među kojima i kalija za regulaciju krvnog tlaka, kao i manjih količina željeza, kalcija i magnezija.

Kupine sadrže niz antioksidansa, kao što su flavonoidi, antocijanini i fenolne kiseline, koji igraju ključnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i smanjenju upale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here