Nedavna izjava Jasne Đokić, potpredsjednice Opštine Budva, o nepristajanju na poruke i vrijednosti koje promovira Dragomir Despić Desingerica, izazvala je veliku buru u Crnoj Gori.

Mlađa generacija javnosti ima oprečan stav i izražava nezadovoljstvo zbog mogućeg otkazivanja nastupa ovog glazbenika.

Đokićeva poruka naišla je na značajnu podršku značajnog dijela javnosti, o čemu svjedoči i ogroman broj komentara na društvenim mrežama u kojima se slaže.

Nekoliko njih odvojilo je vrijeme za čitanje.

“Napisali su da ga treba temeljito podsjetiti na njegovu izvedbu povlačenjem po vlažnom konopu dok ne dosegne svoj limit! Iako nisam sklon cenzuri, čini mi se dosta privlačno u ovoj situaciji… Nadalje, oni koji upućuju pozivnicu Njemu kao gostu treba zabraniti ulazak u Crnu Goru!

Osim toga, bilo je pojedinaca koji su podržali Desingericu i izrazili svoju obranu sljedećim riječima:

Jedan pojedinac je usamljen u svojoj sposobnosti da hrabro i transparentno otkrije pravu prirodu stvari. Dok mnogi drugi ne uspijevaju, on ostaje nepokolebljiv. Rješenje leži u rješavanju temeljnog problema, a ne u jednostavnom zabranjivanju jedne osobe. Odvojite trenutak da proučite komentare i uvjerite se sami.

Dopustite da vam skrenemo pozornost da je predsjednik općine istaknuo:

Kada su u pitanju događanja u našem gradu, ključno je uspostaviti jasne kriterije. Utvrđeno je da dotični izvođač propagira poruke i vrijednosti koje se smatraju krajnje neprikladnima i neprihvatljivima. Kao grad koji prihvaća različitosti, Budva neće tolerisati ovakvo ponašanje i zauzeće čvrst stav protiv ovakvih poruka, posebno kada su usmjerene na našu omladinu.

Naša je kolektivna odgovornost da se aktivno suprotstavimo i borimo protiv ovih negativnih utjecaja u našem društvu. Stoga pozivamo sve ugostitelje da nam se pridruže u ovoj inicijativi pokazujući savjesnost i odgovornost. Ove radnje će pomoći u očuvanju dobrobiti naše zajednice. To je izjavila Jasna Đokić, potpredsjednica Opštine Budva.

Bonus tekst:

Kliniku za transplantaciju srca progutao je plimni val radosti dok su svjedočili iskrenom činu mladića, naglašavajući nevjerojatnu snagu koja se krije u jednom telefonskom pozivu. Nikola Popović, koji je prije godinu i tri mjeseca operiran, nestrpljivo se sprema za nadolazeće vjenčanje. Uz to, mlađahna majka slavljenice uz Miloša (23) dobila je i životni poklon – vibrantno srce koje pulsira.

Nevjerovatnim spletom događaja, Aleksandra, žena iz Prokupča, podvrgnuta je presađivanju srca koje joj je promijenilo život prije samo pet dana. Prije nego što je postala majka, bila je izvrsnog zdravlja. Međutim, nakon poroda počela je osjećati neočekivanu iscrpljenost i poteškoće s disanjem. Nakon opsežnih pretraga, analiza i konačne dijagnoze, potvrđeno je da doista boluje od srčanog zatajenja.

Da bi joj se spasio život, jedina izvediva opcija bila je transplantacija srca. Ipak, tijekom razdoblja čekanja ovisila je o srčanoj pumpi u rasponu od pet godina. Na kraju se ostvario željno iščekivani telefonski poziv iz klinike. Aleksandra Stojanović izrazila je duboku zahvalnost onim pojedincima koji su, unatoč vlastitim izazovima, altruistički donijeli mukotrpan izbor da im daju pristanak.

Razmišljajući o nevjerojatnoj hrabrosti koju su pokazala djeca, obitelji, supružnici i skrbnici dok su izgovarali odlučnu rečenicu “Da” u teškim okolnostima, razmišljala je o golemom utjecaju njihova izbora. S ogromnim osjećajem poštovanja u ime svih onih koji su bili podvrgnuti transplantaciji organa, Stojanović je prenio veliku zahvalnost altruističnoj darivateljici čija je spasonosna odluka omogućila njenoj majci da se ponovo susreće sa svojim dragim domom.

Trenutačno se Miloš, pacijent kojemu je u devetoj godini dijagnosticirana urođena srčana mana, brzo oporavlja na odjelu specijalizirane intenzivne njege Klinike za transplantaciju srca. Unatoč neuspješnoj operaciji zaliska, stavljen je na listu čekanja za 2022. godinu.
5. srpnja dogodila se slučajna transplantacija srca. Miloš Mitrović dobio je poziv na kraju radnog dana, a na odredište je stigao ekspresno za tri sata. Postupak je započeo u 21 sat. i završio u 5 ujutro, a za to vrijeme je ostao stacioniran na istoj poziciji.

Izvanredna brzina oporavka središnja je točka za Mitrovića, koji naglašava izniman napredak i besprijekornu prirodu oporavka. Čak i nakon što je više od desetljeća posvetio izvođenju operacija u Klinici za transplantaciju srca Kliničkog Centra Srbije, medicinski stručnjaci nastavljaju da svakoj sledećoj operaciji pristupaju kao individualizovanom i okrepljujućem testu.
Operacijski blok klinike vodi cijenjeni dr. Saša Kačar, koji svaki operativni zahvat karakterizira kao ogroman pothvat. Naglašavajući važnost davanja prednosti mladim pacijentima koji vrve od potencijala, primarni cilj je pružiti im priliku da napreduju dulje vrijeme sa svojim nedavno presađenim srcem.

Prevladavanje prepreka ključno je za postizanje uspješnih ishoda u postupcima transplantacije, budući da jedinstvene potrebe svakog pacijenta predstavljaju različite izazove. Sveobuhvatna procjena veličine i kompatibilnosti srca dobiva posebnu pozornost. Zanimljivo je da je Klinički centar Srbije u samo 11 dana primjenom različitih transplantacijskih tehnika uspješno spasio osam života.

Dr. Emilija Nestorović, cijenjena voditeljica Odjela za transplantaciju srca i mehaničku potporu srca, povoljno je ocijenila Milošev oporavak nakon dvije uspješne transplantacije srca. Zanimljivo je da samo dva tjedna nakon zahvata Miloš već pokazuje obećavajuće naznake napretka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here