U najnovijoj epizodi emisije „Ni pet ni šest“, autorka i voditeljka Jovana Grgurević sa svojim gostima vodila je razgovor na temu penzija u Srbiji.

Razmatraju se čimbenici koji utječu na visinu mirovine. Može li doći do povećanja siječanjskih mirovina do 15 posto? Istražuje se značaj povremenih povećanja mirovina i mogućnosti koje one pružaju umirovljenicima.

Na ove i druge upite odgovore su dale Snežana Šantić iz Udruge umirovljenika Stari grad, Nadežda Satarić iz udruge AMITY, Smilja Stanković iz udruge “Mimoza” i Branislava Đurović, glavna tajnica Udruge sindikata umirovljenika Srbije.

Stanković je tijekom ljeta napravio popis slobodnih aktivnosti kojima se umirovljenici često i besplatno bave.

Trenutačno dostupne besplatne mogućnosti za bavljenje tjelesnom aktivnošću umirovljenika sastoje se od jutarnjih i večernjih šetnji. Osobe koje posjeduju umirovljeničku iskaznicu imaju mogućnost lagane šetnje određenim danima, uglavnom u poslijepodnevnim satima. Ovu posebnu priliku naširoko koriste umirovljenici.

Umirovljenici često pokušavaju minimizirati troškove uz bavljenje raznim aktivnostima koje su im dostupne.

Osim toga, oni rješavaju situaciju. Kako bi pobjegli od velikih vrućina, njihov novi trend je posjećivanje trgovačkih centara. Uz klima uređaj, pogled s prozora i udobnost na klupi, mogu uživati ​​u samoći bez ikakvih smetnji.

Izbjegavajući skupe kafiće, sami nose vodu i tako provedu dva do tri sata. Njihovo obrazloženje je da time štede na struji jer za to vrijeme ne moraju koristiti klima uređaj u kući. Odlaze i na izlete na otvorenom poput Košutnjaka, kako navodi Stanković.

Prema riječima Satarića, naša starija populacija često se iz sličnih razloga oslanja na javni prijevoz.

Ima i onih koji svoje vrijeme iskorištavaju besplatnim korištenjem klimatiziranog javnog prijevoza, posebice umirovljenici. Neki se odluče posjetiti ruralna područja gdje nema potrebe za klimatizacijom. Unatoč toplini, večeri su u ovim krajevima svježije, a cijene znatno pristupačnije u odnosu na skupi Beograd.

Kada je riječ o kupnji poljoprivrednih proizvoda, odlučuju se za kupnju izravno od samih proizvođača, čime ne samo da promoviraju zdraviji izbor, već i štede novac. Važno je napomenuti da se to posebno odnosi na umirovljenike koji su se preselili iz ruralnih područja u gradove i imaju mogućnost povratka.

Đurović je naglasio da u Srbiji postoje povoljne destinacije za odmor koje treba iskoristiti svatko tko ima i najmanju priliku da ih posjeti.

Mnogi pojedinci nastoje maksimalno iskoristiti ove vruće dane uživajući u kvalitetnom vremenu. Odlučuju se za pristupačna putovanja do destinacija kao što su Banja Vrujići ili Banja Vrelo.

Osobno sam imao priliku posjetiti Jagodinu, manastir Ravancu i Vrelo Grze. Iskustvo boravka u toj šumi doista je bio dar. Žalosno je da si mnogi od nas u dobi za mirovinu ne mogu priuštiti niti jedno takvo putovanje. Zbog toga se suzdržavamo od korištenja klima uređaja zbog velike potrošnje električne energije.

Prema Šantićevoj procjeni, nedavno najavljeno povećanje mirovina za siječanj potencijalno bi moglo biti usmjereno za podmirenje dugova.

Za početak, naša je prva dužnost ispuniti sve obveze prema državi. Više nije zakonska obveza da nam država daje upozorenja. Jedina posljedica neplaćanja na vrijeme je obračunavanje kamata. Naša je odgovornost da ispunimo svoje obveze prema državi.

Obratio sam se Općini Stari Grad da se raspitam je li potrebno da se svih 42.000 pojedinaca obrati nadležnima u vezi svojih dugovanja. Njihov odgovor je bio bez entuzijazma jer su samo rekli da nisu dužni davati opomene, a nakon tri mjeseca izvršitelj neće biti popustljiv. Povećanje mirovina uvelike će pridonijeti podmirenju tih dugova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here